donderdag 27 januari 2022

Monthly makes: januari

Wat heb ik genaaid in januari? 

Het nieuwe jaar is weer aangebroken en dat betekent dat er weer nieuwe projecten zijn opgestart. Natuurlijk zijn de naailessen in mijn atelier ook weer opgestart en omdat Corona nog altijd niet weg is, heb ik de groepen verkleind naar 4 personen per les. Zo heeft iedereen voldoende ruimte en heb ik alle tijd om alles rustig uit te leggen. Ook de atelier-winkel is weer aangevuld. Hoe fijn is het als de garenkast weer gevuld is en ook de andere materialen weer ruim voor handen zijn. Heel fijn om niet mis te grijpen.  


Dit shirt met raglan mouwen naaide ik als eerste. Deze mooie roest-kleurige stof kocht ik bij Javro in Epse. Het is een sweater stof die niet heel erg rekt maar wel heel mooi valt. Het patroon is een eigen patroon waarbij de zijnaad gerimpeld is vanaf ongeveer 6 cm vanaf de oksel. Voor het rimpelen gebruikte ik Framilastic T6 (6 mm breed). Voor de afwerking van de armsgaten en de hals gebruikte ik een reep van dezelfde sweaterstof. Om een goede afwerking van de hals te krijgen, zorg je ervoor dat de reep die je knipt korter is als de opening van de hals, meestal ga ik uit van 80% maar dat is wel erg afhankelijk van de rek in de stof en ook zorg ik ervoor dat de halsboord schuin uit de stof geknipt wordt. Dat zorgt voor extra rek, waardoor de boord mooi aan het kledingstuk komt. 
Ik ben heel blij met het resultaat. Ik kan raglan mouwen echt aanraden voor iedereen, van beginner tot gevorderd, het is een heerlijke mouw om te dragen en zeker ook een heerlijke mouw om te naaien💖 Het is echt niet moeilijk om de raglan mouw er mooi in te naaien een groot voordeel. 


Samen met deze rok maakt het roestkleurige shirt een leuk setje. 

En dan deze prachtige lila sweater, ik ben er zo verliefd op... deze sweater zit zo heerlijk!
Het is de Leona uit Fibremood met heerlijke vleermuismouwen die gerimpeld zijn aan het voor- en achterpand.  



Bij dit patroon van Fibremood heb ik eigenlijk niet zoveel aangepast. Wat ik wel verandert heb is de mouwboorden. Die maakte ik ietsje wijder omdat ik dat fijner vind. De lengte heb ik niet aangepast maar kan zeker heel gemakkelijk gedaan worden. De tailleboord heb ik niet verandert en de halsboord heb ikzelf geknipt, omdat ik altijd uitga van de rek in de stof en dan daarop mijn berekening loslaat omdat er niets erger is als lubberende halsboorden... dat wil je niet. Tenminste ik wil dat niet. 
Conclusie van deze Leona: het is een leuk patroon die zeker ook door de beginner uitgevoerd kan worden. Hetzij zelfstandig of op naailes. Het lastigste stukje is eigenlijk het rimpelen en misschien de hoek er strak innaaien, maar verder is het goed te doen. Voor de afwerking van de naden heb ik mijn lockmachine gebruikt.

In de vorige blog: Work in Progress heb ik jullie laten zien dat ik een nachthemd maakte, van een heerlijke jersey met kruizen en plus-tekens. Deze stof is zeker niet te dun en heeft zeker genoeg stevigheid en dikte om aangenaam warm te zijn. 

Het patroon tekende ik zelf. 
De stof is afkomstig uit mijn atelier.


Het nachthemd heeft aangeknipte mouwen en die zijn afgewerkt met een biesje. De V-hals is het lastigste stukje van dit nachthemd. Het is een ruime bies, schuin van draad geknipt.
 

De onderrand van het nachthemd kreeg een leuk sierstiksel. 



Dit patroon is natuurlijk ook heel goed bruikbaar voor een leuk jurkje voor de zomer. Voor mijzelf zou ik dan de onderlengte 10cm. verlengen, voor een iets meer verzorgde look. Maar deze zomer kan je zeker ook gerust gaan voor een mooie mini versie, het is helemaal in! 

Dit was wat ik in januari heb genaaid. 
In de volgende blogpost: Sewing plans laat ik jullie mijn plannen zien wat ik wil naaien, welke patronen en welke stoffen ik van plan ben te gebruiken en natuurlijk hou ik jullie op de hoogte van alles wat er tussentijds gebeurd in de blogpost: Work in Progress en natuurlijk vinden jullie mij ook op Insta en Facebook. 

Bedankt voor het meelezen en ik hoop dat ik jullie weer voorzien heb van inspiratie om zelf ook aan de slag te gaan met mooie stoffen en leuke patronen. 
Heb je vragen mail me dan gerust, ik help je graag: info@bianca-design.nl.
Wil je graag een bepaald onderwerp besproken of uitgelegd hebben? Ook dan mag je me mailen. 

Tot gauw!

Liefs, Bianca



donderdag 20 januari 2022

Work in progress - januari

Ik neem je mee in het maakproces van wat ik tot nu toe in januari naaide. 

Als eerste dit nachthemd heeft een aangeknipt mouwtje en een mooie V-hals. De stof is uitgeknipt, dit is het voorpand: 

De V-hals, maak je eerst en wordt daarna in 1x ingezet als het voor en achterpand al aan elkaar genaaid zijn: 

De V-hals, helemaal af: 


Ook maakte ik deze leuke wijde rok. 
Het is een heerlijke rok voor zowel de herfst/winter maar ook erg leuk met blote benen en leuke sneakers eronder voor het voorjaar. 
Het proces van begin tot eind ben ik vergeten te fotograferen, maar het eindresultaat is erg leuk geworden. 
Het is een eenvoudige lange rok, met een elastische tailleband. 

Wat maakt zo'n rok bijzonder? Het patroon? 
Het is een heel eenvoudig model. Het is van It's a fits, patroon 1111. 
Je kan natuurlijk gewoon elk patroon aanpassen om het heel bijzonder te maken, maar als je een hele leuke stof hebt, zoals ik hier heb, is het niet nodig om daar een ingewikkeld patroon op los te laten. Eenvoud laat de stof stralen! 


Dit is een close-up van de stof. 
Van een afstand zie je de giraffen niet zo goed, maar van dichtbij... zie je de schattige giraffe met de lange wimpers. 
Zo leuk! 


En nu? 
Bij deze prachtige rok hoort natuurlijk ook een leuke top. De top is al geknipt, de volgende stap is lussen zodat het patroon aan beide kanten op de stof zichtbaar wordt en het in elkaar zetten gemakkelijker gaat. Maar het is redelijk tijdrovend, dat lussen. 


En er ligt een stapel waar ik nog een deel van maken wil. 

Dus... ik ga weer aan het werk, zodat ik jullie snel meer kan laten zien van wat ik naai in januari. Tot snel! 

Liefs, Bianca

donderdag 6 januari 2022

Sewing plans: januari 2022

Een nieuw jaar!



Ik bruis van de energie om weer nieuwe plannen te maken. Het is de perfecte tijd van het jaar om van alles te bedenken en mijn brein maakt overuren. Voor het atelier en de naailessen staan die plannen al redelijk vast. 

Ik gebruik het woord: 'redelijk', omdat we natuurlijk nog altijd te maken hebben met de pandemie en bijbehorende maatregelen, die het je als kleine ondernemer behoorlijk lastig maken. Maar ik klaag niet, ik roei met de riemen die ik heb en gelukkig heb ik een hele leuke groep cursisten voor de naailessen die alle begrip hebben als er weer een maatregel komt die ook hun treft. Ik prijs me gelukkig met zoveel begrip vanuit de cursisten. 

Januari is voor mij een energieke maand met veel ruimte voor inspiratie, veel plannen en nog meer ideeën. Niet al die plannen halen de eindstreep maar een aantal altijd wel.  

Wat ga ik naaien in januari: 

In mijn brein gaat het er wild aan toe. Ik heb zoveel ideeën, wensen en plannen dat mijn stoffenbestelling behoorlijk snel uit de hand kan lopen. Het probleem is natuurlijk altijd dat ik sneller een idee kan ontwikkelen en stof daarvoor bestellen dan dat ik het naaien kan. Ik heb mijn stoffen deze keer besteld bij javro in Epse. Ze helpen je heel fijn per Whatsapp en door middel van foto's en video's en uitleg qua diktes komen we altijd tot de juiste stoffen. Een goed alternatief, in deze lastige tijd waarin de fysieke winkels gesloten zijn. 

Wat zijn de plannen? 

Allereerst staat er een nachthemd op het programma. Tijdens het opruimen van mijn kledingkast kwam ik erachter dat ik er eigenlijk niet zoveel heb. Dus dat is het eerste doel: een nachthemd. Het patroon daarvoor heb ik zelf getekend tussen Kerst en Oud en Nieuw. 

Een spijkerjasje van It's a fits (1082)staat ook op het programma, en iets van corduroy en er komt deze week nog een hele mooie rib binnen in roest-kleur. Helemaal van nu. Waarschijnlijk wordt dat een rokje. 
En ook de Leona van Fibre Mood staat op het programma, maar de stof is nog niet binnen. Ik hoop dat het deze week binnenkomt. 

Leggings zijn ook nodig zag ik in mijn kast. Ik heb 1 zwarte en 1 bruine. De zwarte is behoorlijk dik, wat natuurlijk heerlijk is in de winter. Maar een iets dunnere, die heb ik niet. 

In het atelier heb ik een prachtige travel jersey binnen gekregen voor €9,95 per meter, die perfect is voor leggings, maar ook sportlegging, badkleding en ook shirts en jurken. Die ga ik daarvoor gebruiken, dan kan ik het ook komende lente dragen als het buiten weer wat warmer wordt. 
Het patroon wat ik eigenlijk altijd gebruik voor een legging is het patroon van It's a fits, maar die pas ik dan vervolgens wel aan naar mijn benen. 
Ik heb stevige bovenbenen, maar de ruimte bij de knieën is vaak te groot. Ik vind lubberende stof bij de knieën echt vreselijk, dus daar moet het echt even wat strakker. Eerst pas ik dan het hele patroon aan naar mijn maten, want ook die veranderen naar mate ik ouder wordt, en dan pas leg ik de patroondelen op de stof. 
Als blijkt dat tijdens het passen de legging toch zo hier en daar de wijd of te smal is pas ik dat direct weer aan op het patroon, dan gaat het maken van de volgende legging een stuk gemakkelijker en sneller. 

En verder? 




Verder ligt er een hele stapel stoffen klaar, met patronen erbij en ik hoop daar een heleboel van te kunnen naaien, maar ik vrees dat ik wat kaboutertjes nodig ga hebben om dat allemaal deze maand genaaid te krijgen. 
Zal het me lukken...?  
Je leest het in de Monthly Makes en Work in Progress deze maand.

Voor nu: dank je wel voor het lezen en zoals je ziet heb ik nog een boel te naaien, dus ik ga snel weer aan de slag.

Tot gauw!


Liefs, Bianca



maandag 3 januari 2022

Monthly Makes: december en een vooruitblik naar 2022

Monthly Makes: december 2021

December stond natuurlijk in het teken van Sinterklaas met alle gezelligheid die daarbij hoort en natuurlijk ook Kerst en Oud & Nieuw. Heel veel heb ik daardoor niet genaaid. 
De foto van de kerstjurk en bijbehorend jasje zien jullie hieronder.



Maar wat naaide ik in december wel: 
Op de valreep, net voor het eind van de maand rolde deze mooie sweater onder mijn naaimachine vandaan. 



Ik naaide het van een prachtige blauw/groene stof met kleurverloop van licht naar donker, die ik bij Javro in Epse vond. Het lag een tijdje te wachten in mijn voorraadkast, omdat ik het juiste patroon nog niet had gevonden. Maar ik ben blij met het eindresultaat. 
De mouwboorden heb ik wat langer gelaten, omdat ik dat fijn vind om te dragen en ook omdat mijn armen gewoon wat langer zijn.


Verder heb ik vooral veel opgeruimd en veel weggedaan. De patronen van de afgelopen 2 jaar, gingen allemaal door mijn handen. Een aantal wil ik nog een keer maken en die heb ik bewaard. Het is een mix van verschillende patronen: patronen die ik zelf getekend heb, maar ook patronen van de Knipmode, Burda Style en My Image en zeker ook patronen van It's a fits en la Maison Victor en nog een paar anderen. 

Ik evalueerde het afgelopen jaar en kwam tot de conclusie dat veel dingen goed gingen, maar er zijn zeker ook dingen die beter kunnen. Zoals altijd natuurlijk ;) 

Door de zoveelste lockdown had ik onverwacht veel tijd om over een nieuwe werkwijze na te denken voor de naailessen. Met de uitkomst ben ik heel blij. 
Ik maakte een nieuw lesrooster en ik heb meer tijd ingepland voor extra lessen om de huidige cursisten meer ruimte te geven om te kunnen wisselen, maar wilde ik ruimte maken voor nieuwe cursisten. 
De groepen zijn nu kleiner en ik hoop zo redelijk soepel door eventuele komende lockdowns te kunnen rollen en niet telkens opnieuw de deuren te moet sluiten. 

Conclusie: 
Ik ben vooral hoopvol als ik naar het nieuwe jaar kijk:

Hoopvol dat we door kunnen gaan met lesgeven
Hoopvol om te kunnen groeien zowel persoonlijk als zakelijk
Hoopvol als het gaat om duurzaamheid
En ook hoopvol dat er een oplossing komt voor deze pandemie.

En dan zijn er dan ook nog plannen?
Ja, zeker! 

Leuke plannen: want wat wil ik naaien? En met welk idee daarachter. Duurzaam, ja dat wil ik ook en misschien zelfs een capsule wardrobe...? 

Een capsule wat? 

Een capsule wardrobe, is eigenlijk een minimalistische garderobe. Weinig kledingstukken die onderling goed combineren. Maar waarom zou je dat doen? 
Ik ben groot voorstander van kledingstukken verslijten en niet na 1 seizoen weggooien. Ik vind het zonde van alle uren werk en de grondstoffen die in elk kledingstuk zitten, ongeacht of je dat gekocht of zelf genaaid hebt. Met een capsule wardrobe is de kans dat je het verslijt veel groter, want je draagt de kledingstukken simpelweg veel vaker.

Gaat dat samen: een capsule wardrobe en naaiprojecten die ook als voorbeeld gebruikt worden tijdens de naailessen? (lees: veel kledingstukken)

Ik wil het zeker proberen en daarom ben ik naast het andere opruimwerk ook begonnen aan mijn kledingkast. En de uitkomst verbaasde me heel eerlijk gezegd. Ik blijk heel veel zomerkleding te hebben maar de hoeveelheid winterkleding is niet veel. 
Wat ik heb:

2 jeans
5 truien
1 blouse
6 vesten !!! (en die draag ik bijna nooit...) 
3 jurken 
1 leren jasje 
1 colbert 
1 kerstjasje 
1 rok
2 leggings 
3 thermopanty's 

Eigenlijk is dit al wel erg minimalistisch, vind ik, behalve die 6 vesten dan, dat is voor mij eigenlijk veel te veel. Dus die ga ik de komende tijd uitzoeken en de rest geef ik weg.
  
De kunst is nu om bijpassende sets maken die ook onderling mooi combineren en niet alleen comfortabel zijn voor thuis maar ook netjes genoeg voor het werk en afspraken in het ziekenhuis en feesten en dergelijke. Daar zit voor mij de uitdaging. 
Waarschijnlijk is het nodig om er wat kledingstukken erbij te naaien die gemakkelijk combineren met de andere kledingstukken in mijn kast, maar die ook qua kleur handig combineren. Nu heb ik jarenlang heel veel zwart gedragen. Dat combineert super natuurlijk maar ik merk dat ik inmiddels meer behoefte heb aan kleur in mijn kleding. 

Hoe dit verder gaat lees je de komende maanden. 
Maar misschien heb jij al een capsule wardrobe en heb je goede tips voor mij? 
Ik laat me graag inspireren. 
Laat het me weten: info@bianca-design.nl 

En wat ben ik verder van plan als ik vooruitkijk naar het nieuwe jaar? 

Ik zal vaker posten en meer structuur in mijn werk te creëren en nog productiever te zijn gedurende mijn werkdagen. Dat betekent dat ik strakker zal moeten plannen en wat vaker de leuke dingen zal combineren met werk. 
Want met meer naailessen in de week en ook in het weekend, blijft er minder tijd over voor andere dingen. Dat gaat me alleen lukken met een strakke planning en meer structuur.  
Dat wordt dus mijn uitdaging dit jaar, balans vinden in: huishouden, gezin, werk, naaien en patchwork, cursussen en natuurlijk ook leuke dingen en afspreken met vriendinnen.
Ik wil meer bezig zijn met groei, persoonlijke groei maar zeker wil ik ook zakelijk groeien.

Wat kan je de komende maand hier op dit blog verwachten? 
Zeker de naaiprojecten die ik voor deze maand heb bedacht, de Sewing Plans en natuurlijk ook eind van de maand de resultaten in Monthly Makes. En ook.... ja dat is nog een verrassing.. 

Liefs, Bianca 






Monthly Makes: Wat naaide ik in november?

In november heb ik een aantal leuke kledingstukken kunnen naaien. Ik was al vroeg begonnen aan mijn kerstjurk en daarbij een leuk gouden jasje. Beide zijn helemaal klaar en hangen netjes  in de kast te wachten tot het kerst is. 

Ik ben heel blij dat ik zo vroeg al ben begonnen, want meestal lukt het me niet om de kerstoutfit op tijd klaar te hebben, maar dit jaar is nu al top! In alle rust kan ik nu de rest afmaken. Op het moment dat ik dit blog schrijf ben ik bezig met wat handgemaakte kerstcadeaus en ook met een leuke sweater. Maar die zien jullie in de Monthly Makes van december.

Het patroon van de jurk komt uit Ottobre - women 

Het patroon van het jasje is een eigen ontwerp. 

De stoffen zijn van textielstad en de stoffen van het jasje komen uit mijn eigen voorraad. 

Over voorraad gesproken.... mijn voorraad is aardig geslonken deze maand. Ik heb een declutter-challenge met mezelf gehouden deze maand. Heerlijk om eens even flink op te ruimen. In huis maar ook in mijn naaikamer. 

Diverse jersey stoffen hebben een nieuwe eigenaar gekregen en als je bij mij op naailes zit, dan heb je misschien één of meerdere stoffen weten te bemachtigen. Ik heb namelijk alles weggegeven, wat was dat heerlijk om te doen. Het waren prachtige tricots met hele leuke printjes maar die printjes is mijn zoon inmiddels ontgroeit. Ik had er natuurlijk voor de verkoop kleding voor de kleintjes er van kunnen maken, maar mijn focus ligt veel meer op het leerproces. 

Ik vind het heerlijk om mensen te leren naaien. Het is prachtig naast het groeiproces te mogen staan en een beetje van mijn liefde voor het maken en zelf creëren te mogen doorgeven. Ik ben telkens weer zo trots op mijn cursisten, als ze met een beetje hulp en aanwijzingen van mij, weer iets moois hebben gecreëerd met de naaimachine. We maken van alles: leuke tops, tassen, babykleding en babykraamcadeautjes, sweaters, jassen etc. 



Project Badjas

Het is nog altijd lekker weer en van alle die zonnestralen geniet ik enorm.  Er gebeurd zoals altijd een heleboel tegelijkertijd en ondertus...