donderdag 16 september 2021

FAQ - Wat heb je nodig als je begint met naaien?

Als je net begint met naaien is het heel fijn om te weten wat je allemaal nodig hebt. In het begin heb je eigenlijk nog niet zoveel nodig. Ik heb een lijst voor je gemaakt om het allemaal wat makkelijk te maken: 

1. Een patroon of naaitijdschrift:

Je vind verschillende naaitijdschriften bij de boekhandel, maar je kan ze ook bij de bibliotheek lenen. Of misschien heeft een vriendin, buurvrouw, moeder of oma nog wel ergens een stapeltje liggen, waar je even in mag kijken om te zien of er iets leuks in staat wat je aanspreekt. Als je bij mij op les bent, kan je verschillende tijdschriften hier in de kast vinden en gebruiken.

Mijn advies is altijd: Maak iets wat je nodig hebt of leuk vind. Want als je aan iets werkt wat je leuk vind, leer je vanzelf allerlei technieken. Bij een volgend project leer je weer wat anders en zo leer je gaandeweg een heleboel technieken en handigheidjes. 

2.Patroonpapier: 

Patroonpapier heb je nodig om het patroon dat je wil gaan maken over te nemen. Het patroon komt altijd uit in verschillende maten. Je hebt alleen jouw maat nodig en dus neem je het patroon over op patroonpapier. Het is doorzichtig zodat je de lijnen van het patroon wat je gaat maken goed kunt zien. 

3. Meetlint of Centimeter: 

Met een centimeter of meetlint, meet je eerst jezelf op. De bovenwijdte, taillewijdte en heupwijdte zijn erg van belang. Meet het voor de spiegel of op naailes zodat iemand je kan helpen. Het is erg van belang dat je de maten juist neemt, zonder dat je de adem inhoudt en zorg dat je mooi rechtop staat. De maten mogen aansluiten, maar niet te los of te strak gemeten zijn. 

4.Papierschaar: 

Dat kan gewoon een gewone huishoudschaar zijn of misschien een schaar van 1 van de kinderen. Dat maakt niet uit. Belangrijk is dat je niet met je stofschaar het getekende patroon uitknipt. 

5. Spelden:

Als het patroon is uitgeknipt dan is het tijd om de patroondelen op de stof te gaan leggen en om die op de juiste plek te houden zijn spelden natuurlijk onmisbaar. Spelden heb je in allerlei soorten, lengtes en kleurtjes. Het belangrijkste om te onthouden is dat je glaskopspelden kiest. Deze spelden hebben een kopje die niet smelt als je eens iets moet strijken waar de spelden nog inzitten. 

6. Krijt: 

Met krijt bedoel ik kleermakerskrijt. Ook daarin zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar van potloden tot vierkante blokjes, maar er zijn ook krijtsets verkrijgbaar. Die vind ikzelf erg fijn. Ik heb mijn setje lang lang geleden gekocht en ik gebruik het nog steeds. Het wordt in een doosje geleverd met een soort pen. Die pen werkt als een vulpotlood alleen vul je het dan met krijt, wat erbij wordt geleverd en in allerlei kleuren.

7. Zoommaatje: 

Een zoommaatje is geen must maar wel heel erg handig. Hiermee kan je heel gemakkelijk met het krijt de zoomwaarde op de stof rondom je patroon aangeven. 

8.Stofschaar:

Dit is een hele belangrijke. Want met een goede stofschaar kun je fijn en gemakkelijk je stoffen knippen. Een stofschaar koop je eigenlijk voor een hele lange tijd, het liefst voor je leven. Als het kan investeer in een goede, maar ook voor de kleine portemonnee zijn prima stofscharen te verkrijgen. En ook voor linkshandigen zijn mooie scharen verkrijgbaar. 
Belangrijk: vertel iedereen die in je huis woont, dat ze nooit met deze schaar mogen knippen. Nee, echt niet. Geen grapje. Berg het goed op en knip er ook echt alleen stof mee. Anders wordt de schaar snel bot en kan je er niet fijn meer stof mee knippen. Vraag me maar eens hoe ik dat weet ;)

9. Rijggaren 

Rijggaren is garen wat gemakkelijk breekt en waar je heel mooi het patroon op de stof kunt zetten. Dat doe je door te lussen. Ook rijgen kan je met dit garen. Stel je maakt een broek, dan is het fijn als je voordat je gaat stikken kan passen. Tijdens het passen zie je de aanpassingen die je moet doen om het mooi te laten aansluiten. Het rijggaren laat zich ook gemakkelijk weer verwijderen en het is heel goedkoop. 

10. Handnaalden: 

Handnaalden heb je nodig om te lussen en te rijgen en natuurlijk ook als je iets met de hand in elkaar wil zetten. Er zijn allemaal verschillende merken. Ik gebruik zelf graag de naalden van Prym en voor het handwerk het liefst de kleine dunnen naalden van Clover. 


11. Machinenaalden: 

Ook de juiste machinenaald is van belang. Heb je een rekbare stof, gebruik dan ook een stretchnaald of super stretchnaald. Gebruik je katoen dan kan een universele naald. Ook zijn er microtex naalden voor bijvoorbeeld softshell stoffen. 

Natuurlijk kan je dit rijtje nog verder aanvullen met magnetische speldenkussens en garen-opbergboxen, maar qua basics kom je met bovenstaand rijtje al een heel eind. Later kun je dan nog van alles toevoegen. 
Ik hoop dat je iets aan deze lijst hebt. 

Heb je iets nodig? 
Alles van deze lijst en nog veel meer is verkrijgbaar in mijn atelier. 
Mailen kan op info@bianca-design.nl of www.bianca-design.nl (mijn facebookpagina) voor meer contactinformatie. 

Liefs, Bianca 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Project Badjas

Het is nog altijd lekker weer en van alle die zonnestralen geniet ik enorm.  Er gebeurd zoals altijd een heleboel tegelijkertijd en ondertus...