donderdag 20 april 2023

Giletje of vestje, super cute!

Hoe schattig is dit! 
Een giletje in maat 68.
Ik maakte het giletje van een zachte roestkleurige tricot, voor de binnenkant, en een heerlijk zachte roomwitte teddy aan de buitenkant. Zo heerlijk zacht! 

Ik gebruikte een patroon van Ottobre design: 6/2009 vestje 7 en kan je maken in maat 62-92. 
Heb je nog ergens wat reststofjes liggen, dan is dit een perfect project. 
Ik maakte in een ochtend deze maat 68. 

Ik heb niets aan het patroon verandert, behalve dat ik geen knoop en geen lintje heb gebruikt als sluiting. 

Het naaien is even een kwestie van goed lezen en goed opletten en dan wijst het zich vanzelf.
Denk er vooral aan dat het allemaal rondingen zijn. Voor een mooi resultaat zet je de spelden over dwars en zorg dat je de stoffen niet uitrekt. 
Ook zou je naadband kunnen gebruiken om het uitrekken tegen te gaan. Daarnaast is het verstandig om de rondingen in te knippen, zodat de stoffen zich mooi laten keren. 

Dit is echt een heel leuk project voor de beginnende, maar zeker ook voor de gevorderde naaister, want wie wil er nou niet zo'n leuk vestje naaien voor je zoon/dochter/kleinkinderen of kinderen van buren/vrienden/collega's. 

Ik vond het superleuk om het vestje zelf een keer te naaien. 
Tijdens de naailes heb ik al vele cursisten bijgestaan bij het maken van dit vestje. Maar ook hebben we al verschillende versies hiervan gemaakt. 
Als je kan patroontekenen is het heel gemakkelijk om het vestje bijvoorbeeld in de lengte aan te passen voor een wat groter kind. 
Het giletje krijgt dan ineens een heel andere look. 

Super cute... toch? 

Liefs, Bianca




maandag 17 april 2023

Lussen, het waarom?

De feestweek zit erop, de winnaar van de Giveaway is bekend en mijn quilt Gossip in the Garden is eindelijk helemaal af. 

De volgende quilt ligt alweer klaar, maar eerst ga ik deze week vooral kleding naaien. Het colbert wacht al een tijdje, en daar wil ik mee aan de slag deze week. En ook blouse Zoey van Atelier Jupe wil ik deze week in elkaar naaien, nu het erop lijkt dat het mooie weer er nu toch echt aankomt. 

Alle patroondelen van blouse Zoey heb ik gelust en deze week hoop ik de tijd te hebben om de blouse passend te krijgen voor mijn lijf en wil ik de blouse graag in elkaar naaien. Dat lussen doe ik natuurlijk om te kijken of het patroon klopt met mijn lijf en ook om het patroon zoals het bedoelt is in elkaar te kunnen naaien.

Het lussen is iets wat menigeen verafschuwt. Tijdens de naailessen leer ik iedereen hoe het lussen in zijn werk gaat. Als je net begint met naaien duurt het even voordat je de voordelen ziet en laat ik je experimenteren met de mogelijkheden die er zijn. Het lussen neemt even wat tijd in beslag en het liefst wil je natuurlijk direct beginnen met naaien, maar door in het begin de moeite te nemen om het lussen te doen, scheelt het tijdens het naaien veel frustratie en vraagtekens. Lees je mee?



Lussen, waarom? 

Om het papieren patroon op je stof te krijgen kun je dus lussen. 

Je neemt een dubbele draad en met kleine rijgsteken van ca 1 cm. lang, rijg je precies langs het papieren patroon. Telkens steek je in de stof direct naast het papier en vervolgens laat je om en om een lus van ca 3 cm. totaal hangen. 
Op deze manier krijg je alle tekens die op het patroon staan, aan 2 kanten op jouw stof en weet je precies waar je moet naaien zonder de stof te beschadigen. 

Je kan natuurlijk ook knipjes zetten in je stof, maar met een knipje is de stof beschadigd, en als het patroon toch iets te klein blijkt te zijn voor jouw lijf, dan is de ruimte er niet om het kledingstuk op die plek groter te kunnen maken. 

Ook zijn er mensen die kiezen voor krijt. Ook dat kan, maar dat is eigenlijk de minst goede keuze, want doordat je het patroon op beide kanten van de stof moet hebben, moet je dus het papieren patroon eerst op de ene kant van de stof leggen en er omheen krijten en vervolgens het papieren patroon eraf halen en op de andere kant van de stof leggen en het ook daar krijten om het papieren patroon. De stof en het papieren patroon krijg je dan natuurlijk nooit meer precies op dezelfde plaats als op de eerste kant die je gekrijt had.  
Wil je vervolgens gaan naaien, dan passen de delen, nooit echt precies goed op elkaar, omdat je ook niet precies bent begonnen. En dat levert natuurlijk weer stress en frustratie op.

Dus mijn advies is: wat je ook doet, hoe preciezer je werkt hoe mooier en beter passend je eindresultaat en hoe fijner het kledingstuk draagt.

Begin precies, ook met het overnemen van het patroon op het patroonpapier. Hoe preciezer je alles overneemt en het papier dan ook precies over de lijn uitknipt, hoe preciezer je vervolgens het patroon overneemt op de stof, hoe beter de lijnen waar genaaid moet worden kloppen en hoe fijner je het in elkaar kunt naaien en hoe mooier het eindresultaat van jouw kledingstuk. 

Dus ja, het meest precies blijft in mijn ogen het lussen. Het is ook altijd wat ikzelf doe. Niet dat wat ik doe altijd het beste is, zeker niet. Iedereen mag op naailes doen wat hij/zij wil, maar mijn ervaring is dat je het jezelf heel wat gemakkelijk maakt, door even de moeite te nemen om te lussen. Daardoor naai je het kledingstuk moeiteloos in elkaar, zijn er geen vraagtekens onderweg en is er geen kunst en vliegwerk nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Zeker bij de wat complexere kledingstukken is het echt aan te raden. 

Bij kinderkleding willen we ook nog wel eens met magneten de benodigde naadwaarde meegeven en als je dat precies doet, kan je ook best een leuke kinderbroek of -shirt maken. Maar moet het echt mooi op je lijf passen en aansluiten, dan is wat mij betreft lussen the way to go. 

Wil je meer informatie over de naailessen, privéles of groepsles of lestijden? 
Mail me: info@bianca-design.nl


Liefs, Bianca

donderdag 6 april 2023

Wie jarig is trakteert

April - Feestweek

Het is april een mooie maand, het voorjaar komt eraan, de temperatuur gaat wat omhoog, we zien het zonnetje wat meer en langzaam maar zeker begint de garderobe en wat er genaaid moet worden vorm te krijgen. 

Ook is deze maand extra leuk, want in april ben ik jarig!

Ik hoop 13 april 47 kaarsjes te mogen uitblazen en dat met vrienden en familie te mogen vieren met een kopje koffie en een glutenvrij taartje. 

En natuurlijk, als ik jarig ben, dan wordt er getrakteerd, maar niet alleen op iets lekkers...

Ook een leuke actie! En daarom nu al even een berichtje voor de vaste lezers om alvast in de stemming te komen, want: 

Wie jarig is trakteert!

Van ma 10 april t/m vrij 14 april 2023 is het Gütermann naaigaren in de aanbieding en is er korting op een naaileskaart. 


  •  Gütermann garen: klosje van 200m. van €3 voor €2,00

        klosje van 250m. van €3,50 voor €2,50

        klosje van 500m. van €5 voor €4,00

        OP=OP en alleen verkrijgbaar in het atelier tijdens de feestweek

 

  • Naaileskaarten:      6 naailessen van €96 voor maar €80

Check Instagram en Facebook voor actuele aanbiedingen, nieuws en openingstijden.


Liefs, Bianca

Project Badjas

Het is nog altijd lekker weer en van alle die zonnestralen geniet ik enorm.  Er gebeurd zoals altijd een heleboel tegelijkertijd en ondertus...